Ruim €3.300 voor Transparante Overheid

De actie om geld in te zamelen voor het realiseren van transparantie van de overheid heeft ruim 3300 euro opgeleverd. Op de benefietbijeenkomst werd flink gedoneerd aan Stichting Vrijschrift dat de gelden zal beheren. Aanleiding voor de benefiet zijn de kosten, die sommige gemeenten rekenen voor de toegang tot informatie. Hierdoor wordt het voor journalisten bijna onmogelijk hun werk te doen, terwijl het alle burgers afschrikt zich betrokken te voelen bij de overheid.

In totaal zal er ongeveer zo’n 7.000 euro nodig zijn om de heffingen van tafel te krijgen en andere tegenwerking te doorbreken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om weigeren van documenten op onheuse gronden, weigeren verzoeken te behandelen en andere vormen van actieve obstructie.

Goed lopende steun
Diverse mensen steunden het doel al door vooraf door €408,91 te storen. Ook werd in totaal €1.475,00 aan donaties toegezegd. Tijdens de benefiet werd ruim €1.500 opgehaald waardoor de teller er straks in ieder geval bijna 3.400 euro beschikbaar is. Op de Wob-pagina van Vrijschrift kunt u de financiën volgen.

Er waren diverse ludieke acties om de kas te spekken. Zo werd niet alleen betaald voor toegang en eten, maar ook was er een toeslag op drankjes die op een transparante prijslijst inzichtelijk waren gemaakt. Ook bleek de set van vier loten voor de prijs van vijf een populaire activiteit. Verder debatteerden Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, Tom Sanders hoofdredacteur van onder andere Webwereld en Rop Gonggrijp over de Wet openbaarheid van bestuur. Ook werd de meest transparante ambtenaar aangewezen.

Voor mij is dit een geweldige steun in de rug om door te gaan met journalistiek onderzoek en een duidelijk hart onder de riem. Alle donateurs natuurlijk van harte bedankt! Wie nog wil steunen kan dat doen op Postbank 4241287 ten name van Stichting Vrijschrift.org, Trekwei 7, 8711 GR Workum.

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese