De besteding van de 1,3 miljard euro Fens-gelden (NS en ProRail)

Na de verkoop van Telfort gaat in 2000 1,9 miljard euro naar de staatskas. Al snel vloeit 1,6 miljard euro terug naar de NS en ProRail voor het uitvoeren van een aantal projecten in het kader van het ‘Fonds Eenmalige bijdrage NS’, kortweg Fens. Omdat onduidelijk is hoe het geld nu wordt uitgegeven en er veel speelt rond de OV-chipkaart komen er de nodige vragen. Op 26 mei dient onderzoeksjournalist Vincent Dekker een Wob-verzoek per e-mail in bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat mede uit naam van onderzoeksjournalist Brenno de Winter. In juli wordt duidelijk dat het departement dit niet als Wob-verzoek ziet en verzoekt om een nieuw verzoek. Dit volgt in Augustus. Er worden verslagen verstrekt, maar bedragen op hoog niveau (waar het nou net om gaat) blijven geheim. Hierop volgt een bezwaarprocedure. De Nederlandse Spoorwegen nemen aan de procedure deel als ‘derde belanghebbend’ en bepleiten geheimhouding. Het bezwaar wordt verworpen. Momenteel is een rechtszaak in voorbereiding.

De volgende documenten zijn beschikbaar:

De volgende documenten zijn geopenbaard:

Om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven hebben wij (Vincent Dekker en Brenno de Winter) een kort relaas met de belangrijkste punten uit de tijdlijn gemaakt). Deze samenvatting (tijdlijn en notities) van ons onderzoek maakt duidelijk wat de historie en de feiten met het geld zijn.

Aanvullende documenten (al eerder openbaar gekomen met betrekking tot Fens-gelden):

Bijbehorende artikelen:

Wobber: Brenno de Winter

Datum beslissing: 29 september 2009

7 reacties op De besteding van de 1,3 miljard euro Fens-gelden (NS en ProRail)

  1. Weer een interessante discussie. Er wordt een Wob-verzoek ingediend met in feite de vraag hoeveel geld de regering heeft gestoken in de OV-chipkaart.

    Vreemd genoeg zie ik in de geopenbaarde documenten niet de overeenkomst tussen NS en de regering. Heeft de regering NS een blanko cheque geschreven?

    Het is niet verrassend dat de regering weinig meewerkend is. De OV-chipkaart heeft haar imago al niet veel goed gedaan en dat kan alleen maar erger worden wanneer bekend wordt hoeveel er nu precies aan besteed is.

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese