PERSBERICHT: Journalist daagt Camiel Eurlings voor opheldering 1,338 miljard euro

EDE – Onderzoeksjournalist Brenno de Winter daagt verkeersminister Camiel Eurlings voor de rechter om opheldering af te dwingen over 1,338 miljard euro. Voor dit geld gaf het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2000 met instemming van de Tweede Kamer toestemming aan ProRail en NS om hiermee een fonds op te richten. De bewindvoerder weigert nu opheldering te geven over de besteding daarvan.

De zaak begon op 26 mei 2009 toen Trouw-verslaggever Vincent Dekker en Brenno de Winter het ministerie vroegen om de verslagen rond de besteding te mogen inzien. Na wat discussie heen en weer is uiteindelijk in augustus 2009 een Wob-verzoek ingediend naar het “Fonds Eenmalige bijdrage NS” (FENS). De verslagen werden vrijgegeven, maar enkele projecten en alle bedragen zijn onleesbaar gemaakt. Ook bedragen die op basis van de balans van ProRail of uit kamerstukken te reconstrueren zijn. Uiteindelijk werd een bezwaar tegen de weigering om de cijfers inzichtelijk te maken verworpen. Eurlings tekende die beslissing persoonlijk.

Kern van de zaak is dat NS en ProRail zich met hand en tand verzetten tegen inzage in de FENS-bedragen, omdat daarmee hun concurrentiepositie in gevaar zou komen. Voor de NS was dat reden om bij de bezwaarzitting een advocaat tegen openbaarmaking te laten pleiten. Eurlings vreest dat regionale vervoerders en buitenlandse bedrijven hun voordeel kunnen doen met de informatie.

De Winter is het met die beslissing niet eens. Hij benadrukt dat de 1,338 miljard euro bestemd zijn om zaken te regelen die het hele openbaar vervoer ten goede komen: het afsluiten van stations met poortjes, de invoering van de OV-chipkaart, verbeteringen aan de infrastructuur van het spoor en verbetering van de kwaliteit van de stations. “Daar hebben alle vervoersbedrijven iets aan en dit gaat niet over de normale bedrijfsvoering van de twee staatsbedrijven. Dit gaat over een eenmalige gift waar heel specifieke dingen mee moesten gebeuren”, stelt hij.

“Het is mij een raadsel hoe je zoiets met droge ogen kunt beweren. ProRail en NS krijgen geld dat dus niet de staatskas invloeit en ze leveren ook nog eens geen schrijntje bewijs van concurrentiegevoeligheid”, verzucht de onderzoeksjournalist. “Bij herhaling heeft de Tweede Kamer gevraagd om opheldering en die niet gekregen. Ook burgers hebben dat recht en bij dit soort grote bedragen is het niet te volgen dat de besteding van zoveel geld niet publiek wordt gemaakt. Daar hebben we gewoon recht op.”

Trouw en NU.nl steunen de journalist in zijn zaak.

4 reacties op PERSBERICHT: Journalist daagt Camiel Eurlings voor opheldering 1,338 miljard euro

  1. Goedzo Brenno, Trek die beerput die NS heet maar eens open. Verklaar de miljoenen, en wie hier rijk aan geworden zijn..

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese