De verkiezingsfiches van het ministerie van Economische Zaken

Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken blijken de plannen voor het komende kabinet niet alleen voor de formatie te gebruiken. In het document staat beleid beschreven en maken de ambtenaren keuzes voor wat volgens hen het beste is. Zo hebben zij ideeën over het beperken van het geld rond ontwikkelingssamenwerking en dat investeren in de handelspositie van Nederland, kernenergie en andere onderwerpen.

De stukken blijken ook aan de programmacommissies van enkele politieke partijen te zijn getoond. Zo is het mogelijk het verkiezingsprogramma aan te passen op basis van de input van ambtenaren. Diverse partijen, zoals SP, PVV en GroenLinks blijken hier niet van op de hoogte en ook de nieuwe politieke partijen hebben het nakijken. Inmiddels loopt er een Wob-verzoek, maar blijkt het ministerie niet in staat relatief snel toegankelijke informatie binnen vier weken op te hoesten. Toch bleek het mogelijk om een intern memo in handen te krijgen en ook de beleidsinformatie te achterhalen. Deze documenten zijn nu beschikbaar:

Wobber: Brenno de Winter

5 reacties op De verkiezingsfiches van het ministerie van Economische Zaken

  1. Het is toch al HEEL lang bekend dat ambtenaren bij zowel gemeente, provincie en rijk de dienst uit maken.De politieke partijen zijn marionetten. De advieseur trekt aan een touwtje en ze volgen het klakkeloos op.

  2. prachtig. In een ander systeem zou dit het ontslag van de betrokken topambtenaar betekenen. Blijkbaar heerst er een groot gebrek aan democratisch besef bij die ambtenaren

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese