AIVD-stukken over de inval in Irak na aanleiding van de commissie Davids

Rond het onderzoek naar de besluitvorming rond Irak is veel te doen geweest. Na het verschijnen van het rapport werd duidelijk dat er veel onderliggende stukken moeten zijn. Daarom is een Wob-verzoek ingediend om deze boven tafel te krijgen. Gekozen wordt het verzoek in te dienen bij het Ministerie van Algemene Zaken. Initieel weigert Premier Balkenende het verzoek door te sturen naar de andere betrokken departementen, maar doet dat kort voor de beslissing toch. Veel documenten worden vrij ongemotiveerd geweigerd en sommige werden eerder openbaar. Hiertegen wordt bezwaar aangetekend en heeft inmiddels een hoorzitting plaatsgevonden.

Een deel van het verzoek is doorgeleid naar de AIVD, die besloot honderden pagina’s te openbaren.

De volgende documenten van de AIVD zijn beschikbaar:

Stukken AIVD

Wobber: Brenno de Winter

Tevens hebben Wil van der Schans en de combinatie van RTL Nieuws/Argos/NRC een Wob-verzoek van vergelijkbare strekking ingediend en dezelfde verstrekking gehad.

Dat deze Wob mogelijk is, is mede te danken aan Wil van der Schans, die met succes een rechtszaak over het verkrijgen van stukken voerde voor de Commissie Davids.

Datum beslissing: 10 juni 2010

4 reacties op AIVD-stukken over de inval in Irak na aanleiding van de commissie Davids

  1. Even ter verduidelijking: Mijn verzoek dateerde van 15 december 2008. Inzage werd de gehele tijd geweigerd met als argument dat vrijgave van de documenten het werk van de Commissie Davids zou benadelen. Uiteindelijk ben ik in beroep gegaan, juist vanwege het principiele karakter. Voor onderzoeksjournalisten is het van groot belang ook tijdens onderzoeken door overheidscommissies gewoon toegang te houden tot de broninformatie. Deze rechtzaak heb ik gewonnen. Zie volledige uitspraak.

Geef een reactie