Onderliggende stukken in Wob-zaak VNG

Op 28 juli 2010 dient bij de rechtbank in Arnhem de zaak tegen de VNG. Centraal staat de vraag of zij onder de Wob vallen of niet. Is dat het geval dat moeten zij openheid geven over beleid waar ze zich mee bemoeien. Is dat niet het geval dan hebben burgers een blinde vlek rond beleid dat ze wel direct aangaat. Aanleiding is ICT-beleid, maar het om de mogelijkheid toegang te krijgen tot veel meer informatie bijvoorbeeld de besteding van geld rond de Wet maatschappelijke ondersteuning voor medische hulpmiddelen, de bijdrage in ambtelijke werkgroep over wetgeving, de plannen rond het opheffen van provincies en kleine gemeenten, enzovoort.

In deze zaak gaat het om het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP), ICT-beleid dat de modernisering van de BV Nederland had moeten regelen maar niet goed gaat. In mijn verzoek belicht ik het gedeelte over open standaarden en open source, omdat dat de uitwisseling van informatie mogelijk maakt. De stukken rond de zaak zijn hier beschikbaar (een deel is al eerder gepubliceerd, maar er zijn nu ook nieuwe stukken). Tijdens de zitting zal Irene Scholten-Verheijen van Dijkstra Voermans Advocaten mij vertegenwoordigen. De volgende stukken zijn beschikbaar (eerder gepubliceerd):

Nieuw is:

3 reacties op Onderliggende stukken in Wob-zaak VNG

  1. Mijn verbazing is meer dan groot. Als VNG niet onder de WOB-valt dan is dit echt een rare zaak. Dit zou de “wit-wasser” van de (lokale) overheid kunnen worden.

    Het zou een legale “achterkamer” zijn.
    Er wordt immers nogal wat beleid door VNG gemaakt c.q. verfijnd.

    Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese