Evaluatie ANPR

De politie Rotterdam-Rijnmond is een van de korpsen, die experimenteert met ANPR (het Automated Numberplate Recognition). Het systeem maakt foto’s van kentekenplaten, verwerkt deze automatisch en checkt de nummerborden automatisch in een database. Zo kunnen auto’s waar iets mee is (geen verzekering, geen APK, gestolen auto, een eigenaar die wordt gezocht) gemakkelijk eruit worden gepikt. Maar de data blijkt ook langer te worden bewaard om bij opsporing mogelijk een doel te dienen. Het College Bescherming Persoonsgegevens greep eerder in, omdat dit opslag te lang duurt. Inmiddels is duidelijk dat er een wens is om gegevens langer te bewaren en zal waarschijnlijk een wetsvoorstel volgen om de opslag op te rekken.

Dit was aanleiding om te vragen wat documenten te openbaren. Beschikbaar zijn diverse documenten, waaronder een evaluatie en een brief met voorbeelden hoe ANPR in het verleden zou hebben geholpen:

Wobber: Brenno de Winter

Dimitri Tokmetzis kreeg recentelijk ook een tweetal opmerkelijke documenten boven tafel:

Geef een antwoord