PERSBERICHT – Economische Zaken meest effectief in obstructie transparantie

DEN HAAG – Op de Nederlandse editie van de internationale Right To Know Day zijn de prijzen voor transparant bestuur uitgereikt. Het Ministerie van Economische Zaken blijkt het meest effectief in de obstructie bij transparant bestuur. G. de Jong van de politie Rotterdam-Rijnmond werd verkozen tot de meest transparante ambtenaar. GroenLinks kondigde het voornemen aan te komen met een initiatief wetsvoorstel, terwijl de Nederlandse Vereniging van Journalisten een onderzoek naar misbruik van de Wob start. Ook werd een hulpmiddel gelanceerd om burgers te helpen met het onderzoeken of hun vraag te beantwoorden is met de Wet openbaarheid van bestuur en geeft hulp dat te realiseren.
Obstructie en Transparantie
Tijdens de bijeenkomst verkozen de aanwezigen het Ministerie van Economische Zaken de de beste “Obstructor van 2010”. De twijfelachtige eer is te danken aan een zaak waar programmacommissies van sommige politieke partijen voor de verkiezingen inzage in de plannen voor de toekomst kregen, terwijl anderen die toegang niet kregen. Een Wob-verzoek daarover wordt na benutten van de maximale termijnen geheel afgewezen. Ook een verzoek om het geschil rechtstreeks aan de rechter voor te leggen is eveneens afgewezen wat duidelijk gericht lijkt te zijn het nieuwsverhaal door te dralen te doden. Al is afgezien van een hoorzitting toch gebruikt het departement ook nu weer de mogelijkheid om de beslissing op bezwaar maximaal uit te stellen.

Het lichtend voorbeeld van transparant bestuur is G. de Jong van de Politie Rotterdam-Rijnmond. Hij zette zich niet aflatend in om na de introductie van C2000 journalisten een persalarm te bieden. De versleuteling van communicatie bemoeilijkt journalistiek werk en het persalarm moet dat oplossen. Inmiddels volgt heel Nederland zijn voorbeeld.

Woberator en zwartboek
In een getoonde documentaire, die binnenkort ook online zal verschijnen, werd pijnlijk duidelijk hoe ingewikkeld het voor burgers is gebruik te maken van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woberator moet de pijn verzachten door duidelijk te maken wanneer iets “wobbaar” is en wanneer niet. Daarnaast wordt op de website uitgelegd hoe vervolgens zo’n verzoek op te stellen is. Het project is een initiatief van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten.

Op de bijeenkomst presenteerde Wob-expert Roger Vleugels een zwart-boek over de Wet openbaarheid van bestuur. In het zwartboek staan grote knelpunten en oplossingen die de expert ziet.

Opmerkelijk in de documentaire was de vaststelling dat kamerlid Mariko Peters(GroenLinks) concludeerde dat het heffen van leges, zoals sommige gemeenten doen, gezien kan worden als het opwerpen van een drempel bij de nieuwsgaring en daarmee een schending van de mensenrechten is.

Initiatief wetsvoorstel en onderzoek
Parlementslid Mariko Peters (GroenLinks) kondigde aan over te gaan tot het presenteren van een initiatief wetsvoorstel. Dat voorstel zal bouwen op eerdere plannen die de partij voor de verkiezingen presenteerde om de mogelijkheden voor burgers om bredere toegang tot overheidsdocumenten te krijgen.

Algemeen Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kondigde aan te komen met een onderzoek naar misbruik van de Wob door de Nederlandse overheid. De overheid is eerder op verzoek van het parlement gestart naar verondersteld misbruik van de Wob door burgers, die teveel openheid vragen. De resultaten van het NVJ-onderzoek worden op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei 2011 verwacht.

De Internationale Right To Know Day is bestemd om transparant bestuur bijzondere aandacht te geven. Nog altijd ondervinden journalisten, actiegroepen of burgers veel actieve tegenwerking bij het proberen te achterhalen hoe overheidsbeleid in elkaar zit.

Geef een reactie