De verplichting om met de OV-chipkaart in te checken en onderzoek naar kostenverdeling

Vervoersbedrijven stellen dat het sinds de introductie van de OV-chipkaart voor abonnementhouders verplicht is om in te checken met de kaart. Wie dat niet doet krijgt een bekeuring. Dit zou nodig zijn om gelden van de abonnementen goed te verdelen. Tot dat moment werden de gelden verdeeld op basis van een onderzoek uitgevoerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (tegenwoordig Infrastructuur en Milieu). Middels een Wob-verzoek wordt verzocht om de onderliggende stukken behorend bij die werkwijze alsmede stukken die de verplichting tot inchecken rechtvaardigt.

De volgende documenten zijn beschikbaar:

Datum beslissing: 26 mei 2010

Wobber: Brenno de Winter

2 reacties op De verplichting om met de OV-chipkaart in te checken en onderzoek naar kostenverdeling

 1. Ik heb momenteel geen gelegenheid alle documenten door te nemen. Maar waar ik wel benieuwd naar ben is de conclusie die getrokken kunnen worden na ‘t lezen van de documenten. Is er een redelijke grond aanwezig welke deze incheckverplichting rechtvaardigt?

 2. Dag,

  Onze dochter reist met een Altijd-Vrij abonnement van NS. Er is een klein aantal treinen waarmee ze nu niet mag reizen, dat nemen we voor lief. Omdat zij een bewijs heeft dat zij altijd in (bijna) elke trein mag reizen vinden wij het overbodig telkens langs het paaltje te lopen om in te piepen.
  Controleurs willen dat zij wel inpiept; raar toch?

  Ik meen me te herinneren dat de (vorige) minister van treinen eens heeft gezegd dat dat inpiepen inderdaad onzinnig is. Weet u daar iets van?

  Met hartelijke groet,

  Eade Schaafsma
  Akkrum
  eadeschaafsma@xs4all.nl

Geef een reactie

Click to access the login or register cheese