Sepot van de strafzaak tegen Brenno de Winter inzake “OV-chipkaart”

Op 5 september 2011 besloot het Openbaar Ministerie de strafzaak tegen Brenno de Winter voor het reizen op gehackte chipkaarten te seponeren. Dit besluit is mij op 8 september 2011 meegedeeld. De tekst van het sepot maak ik openbaar, omdat daar andere journalisten lering uit kunnen trekken. De naam van de zaaksofficier is in overleg doorgehaald.

Mijn reactie in een persbericht:

OM vervolgt journalist niet, OV-chipkaartonderzoek fors uitgebreid

 

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter niet vervolgen voor het reizen met gekraakte OV-chipkaarten. Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart nadat het bedrijf Trans Link Systems aangifte had gedaan.

In januari werd bekend dat de onderzoeksjournalist drie weken op gekraakte OV-chipkaarten heeft gereisd. Het reizen was noodzakelijk om aan te tonen dat:

  1. rommelen met OV-chipkaarten in tegenstelling tot beweringen – ook in de aangifte – kinderlijk eenvoudig is met standaard beschikbare software;
  2. de fraudedetectie door Trans Link Systems niet functioneert. Tegen beloftes aan het Parlement in werden gekraakte kaarten niet na 24 uur geblokkeerd;
  3. als een kaart toch geblokkeerd wordt, deze heel simpel is te deblokkeren;
  4. reizen per trein op een OV-chipkaart kan zonder een spoor achter te laten;
  5. er getwijfeld kan worden over de vraag of de kaart zwartrijden indamt.

Alle punten werden bewezen en het bedrijf Trans Link Systems bleek slechts voor enkele van de gebruikte kaarten fraude te hebben gedetecteerd. Daarvan is aangifte gedaan. Toen duidelijk was dat het hier om een journalistiek belang ging, koos het bedrijf ervoor de aangifte niet in te trekken. Sterker nog de onderneming uitte zich dreigend naar journalisten op het NOS journaal. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek. Na uitgebreid is nu besloten niet tot vervolging over te gaan. Dit besluit is in een gesprek tussen De Winter, zijn advocate Mieke Eversteijn, de Hoofdofficier van Justitie en de zaaksofficier van het parket in Utrecht meegedeeld. Het onderzoek is geduid. Soms weegt het journalistieke belang van het tonen van een misstand –het falen van de OV-chipkaart – zwaarder dan het strafrecht. Er was geen andere weg om dit te tonen. Een goed journalist heeft als taak om misstanden te tonen. “Dat is dan ook wat ik deed”, zegt de Winter.

“Het is niet te omschrijven wat een last van mijn schouders valt. Deze affaire heeft diep impact gehad op mijn persoonlijk leven en vormde een blokkade in mijn werk. Ondanks de ontzettend prettige en professionele begeleiding van mijn strafrechtadvocate Mieke Eversteijn was dit toch allemaal heftig. Ik wil dit vooral een louterende ervaring noemen”, aldus de Winter. “Terugkijkend ben ik vooral dankbaar. Mensen toonden vriendschap, waren opbeurend, begonnen soms als wildvreemden een gesprek en dan was er de crowdfunding om via een stichting mij te steunen als de kosten niet te verhalen zijn. Dit geld is nu voor persvrijheid bestemd. Het is indrukwekkend allemaal.”

De Winter wil naar de toekomst kijken en het journalistieke onderzoek naar de OV-chipkaart krachtiger oppakken. Webwereld en NU.nl helpen daarbij. NU.nl heeft aangeboden een stageplaats te creëren voor onderzoek naar de kaart. “Dat is belangrijk, omdat zo aanstormend talent het vak van onderzoeksjournalistiek te leren. Ondertussen komt de  waarheid boven tafel.” Ook Webwereld kondigt aan meer onderzoeks­journalistiek met De Winter te gaan doen. “De tijd van pas op de plaats is gelukkig voorbij. Het OM maakt duidelijk dat nieuwsgaring niet via het strafrecht niet bestemd is voor bedrijven om op de man te spelen door journalisten in de privésfeer te pakken.”

5 reacties op Sepot van de strafzaak tegen Brenno de Winter inzake “OV-chipkaart”

  1. Een mooie, heldere uitspraak die ook voor andere journalisten duidelijk de grenzen aangeeft. Al blijft het vervelend dat jij het lijdend voorwerp was…

Geef een antwoord