Uitspraak Bernd van der Meulen inzake administratiekosten bij bekeuringen

Hier(pdf) de uitspraak verworven door Professor Bernd van der Meulen. Hij heeft zich verweerd tegen de administratiekosten bij een bekeuring uit het principe dat een burger altijd een besluit van de overheid ter discussie moet kunnen stellen. De rechter geeft hem hierin gelijk. Lees het bijbehorende verhaal op NU.nl.

16 reacties op Uitspraak Bernd van der Meulen inzake administratiekosten bij bekeuringen

 1. Geweldig mooi dat professor Bernd van der Meulen deze uitspraak heeft weten te realiseren. Als oud medewerker van de voormalige landbouwuniversiteit geniet ik dat het “boerenverstand” ook in Rechtelijk Nederland ook in dit opzicht goed kan werken bij een simpele aanvechten van administratiekosten die ten onrechte wordt opgelegd bij een boete en buitengewoon buiten proportioneel is t.o.v. de hoofdsom in dit opzicht.

 2. Mooi dat u Bernd van der Meulen dat heb gewonnen de zaak administratiekosten (bekeuringen )
  Ik zie het wel weer aankomen dat onze regering er wel snel met een nood wetje zal gaan komen om deze uitspraak weer ongedaan te maken
  Net zoals in de uitspraak hogergerechtshof over de legitimatiebewijzen dat die gratis moeten zijn
  Dus ik ga er wel van uit dat dat weer zal gaan gebeuren

  vriendelijke groetjes G.N. van Gerven

 3. Prima uitspraak. De Wet Mulder is al een zeer ondemocratische wet gezien je in eerste instantie bij degeen in beroep kan gaan die de boete heeft opgelegd, de OvJ in casu. Formeel ben je betrokkene bij een administratieve boete zoals een lichte overtreding maar je voelt je meer verdachte en heb ook in het verloop van het proces weinig kans. Wanneer je uiteindelijk wel naar de rechter gaat en zegt dat de overtreding niet klopt zal altijd de waarneming van een beedigd ambtenaar het voordeel van de twijfel opleveren en je kansloos bent.

 4. Het bericht van Bernd van der Meulen kwam als geroepen !
  Dank U wel heer van der Meulen.
  Ik ga beroep aantekenen tegen een parkeerboete van de gemeente Nijmegen.
  De administratiekosten bedragen op een te weinig betaalde parkeerbedrag van 1,45 liefst 52.00 euro.
  Door de bureaucratische rompslomp , en ambtenaren die hun werk niet goed doen, en je telefonisch slecht voorlichten, heb je in een mum van tijd een heel dossier opgebouwd.

 5. Ik laat al jaren elke maar dan ook elke boete bij de rechtbank voorkomen. Gelijk krijg ik zelden maar wel waar voor mijn geld. Behandeling van de “zaak” is vele malen kostbaarder dan de opbrengst.
  En je hebt een leuke ochtend.

 6. Wat ik me nu afvraag aangezien ik nog een 2 van die leuke brieven van dat CJIB heb liggen. Is de uitspraak met terug werkende kracht of moet ik die 6 euro als nog betalen? (1 boete is van voor de uitspraak.)

 7. Het OM kan afwachten of andere kantonrechters volgen en in ieder geval in hoger beroep zodra een boete hoger 70,- voorbij komt. De administratiekosten zijn bij wet bepaald en rechters moeten de wet toepassen. Dus niet veel speelruimte.

 8. @ Charles Martel:

  Volgens mij ging het er in het eerste vonnis om dat de kantonrechter nergens in een formele wet kon vinden dat beroep tegen administratiekosten niet zou mogen en bij het tweede vonnis dat deze administratiekosten (zelf wel in de wahv vastgelegd) in strijd zouden zijn met hogere wetgeving, in dit geval het beginsel uit het strafrecht dat “de kosten van de tenuitvoerlegging van straffen, waaronder in dit verband ook te verstaan de administratiefrechtelijke boetes, bij de overheid liggen” Of dit stand houdt bij andere rechters zal inderdaad moeten blijken.

 9. Ook ik heb een klacht ingediend over de administratie. Mijn oplossing was dat ik niet weigerachtig was om de adminstratie kosten te betalen maar dat ik mijn eigen administratie kosten doorberekende waarop ook geen beroep op mogelijk was. Dit was uiterard een ludieke aktie doch het omkeren van situaties werkt af en toe wel verhelderend. Anderzijds is het toch de waanzin ten top dat er nog steeds op de beschikking staat dat er geen beroep aangetekend kan worden. Ik zou dan ook een ieder adviseren om massaal en met terugwerkende alle berekende administratieve kosten terug te vorderen dit in afwachting van het hoger beroep hetgeen de overheid heeft aangevraagd. In de tussentijd moet er zoveel mogelijk druk worden uitgeoefend naar de volksvertenwoordigers.

 10. Wat het CJIB zegt hierover op hun site [..]Het betreft hier een uitspraak in een individuele zaak, waar tegen de overheid in beroep gaat. Om deze reden ziet het Ministerie van Veiligheid en Justitie geen aanleiding te stoppen met het in rekening brengen van administratiekosten. Er worden ook geen administratiekosten teruggestort.
  (http://www.cjib.nl/Actueel/nieuwsberichten_2012/administratiekosten.aspx?cp=36&cs=2161)
  Vind ik wel een beetje vreemd, er gaat toch een precedentwerking uit van rechterlijke uitspraken en daardoor is het excuus dat het een individueel geval zou betreffen toch wel een een manier om makkelijk te anticiperen op mensen die zich afvragen waarom ze nog steeds 6 euro administratiekosten moeten betalen of dat al gedaan hebben en die 6 euro terug willen. Wie weet hoeveel mensen er in beroep waren gegaan tegen die kosten als dat wel mogelijk was geweest en dus misschien ook wel in het gelijk gesteld waren in dat geval. Ik kan namelijk ook wel uit programma’s als Blik op de Weg enz. herinneren dat er uit een enkele uitspraak van een rechter een gehele beleidslijn was opgesteld (bijv. over geblindeerde ruiten of quads dacht ik). Toen hoorde je het cjib niet over “individuele geval”, natuurlijk niet want toen leverde het ze geld op en dit zou ze in potentie veel geld kunnen kosten als iedereen zijn 6 euro terug kan vorderen en het niet meer geheven word.

 11. Algemeen vraag,

  Bij wie moet ik zijn om mijn geld dan terug te eisen…
  Wie help mij daar mee…
  Bij wie moet ik me melden

  want het is een schande dat ze over al geld uit slaan….
  als hun iets fouts doen krijg de burg toch ook geen geld…

  ik wil mijn geld terug met rente en een schade cleam eisen van 30.000 euro…
  wie o wie weet het waar je moet zijn….

 12. Ook ik heb bezwaar gemaakt tegen het heffen van administratiekosten op een te betalen boete voor een verkeersovertreding. Op advies van het rechtsloket heb ik de administratiekosten onder protest betaald met vermelding van de uitspraak van de kantonrechter in wageningen t.a.v. het bezwaar van Bernd van der Meulen.. De protestbrief heb ik gestuurd van het CJIB en naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOW). Deze laatste instantie heeft mijn protestbrief teruggestuurd, omdat er volgens de door die instantie gehanteerde wetsartikelen geen beroep mogelijk is. Waar is een kantonrechter nog goed voor?
  In de krant las ik vanmorgen, dat er a.s. vrijdag een uitspraak is betreffende het hoger beroep van het Openbaar Ministerie versus Bernd van der Meulen, die bij de kantonrechter gelijk kreeg inzake het niet-betalen van administratiekosten bij een opgelegde verkeersboete.
  Gaat ‘t nu nog om het recht van de burger of om de schatkist van de staat?

Geef een antwoord