Uitspraak Rechtbank Utrecht over voorlopige voorziening

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in het verzoek tot voorlopige voorziening van Lise Witteman tegen de Staat der Nederlanden (Ministerie van Financiën). Er wordt geen voorlopige voorziening getroffen, maar hij gaat wel op de inhoud in. Dit betekent dat nog niet duidelijk is of er stukken worden geopenbaard.

 

Wobber: Lise Witteman

Gemachtigde: Brenno de Winter

Be Sociable, Share!

1 gedachte over “Uitspraak Rechtbank Utrecht over voorlopige voorziening

  1. Weer een interessante uitspraak over de Wob. Als ik de uitspraak samenvat, kom ik tot het volgende:

    Veel documenten betreffen vragen gesteld door politieke partijen met betrekking tot het komen tot een budgetvoorstel. De rechter vindt dat het openbaarmaken daarvan de partijen kan schaden omdat voorstellen die wellicht nooit serieus overwogen zijn een partij in een kwaad daglicht kan zetten. Daarnaast kan deze informatie gezien worden als voorbereiding voor een overheidsbeleid. Openbaarmaking weegt niet op tegen de belangen van de betrokkenen en hoeft daarom niet.

    Een grote partij documenten betreft ‘intern overleg’ van de overheid en is uitgesloten van openbaarmaking.

    Als laatste behandelt de rechter een partij documenten waarvan niet duidelijk is waarom de Minister vindt dat deze onder een uitzonderingsgrond van de Wob zouden vallen. Omdat de Minister eerder niet in detail heeft gemotiveerd waarom elk stuk uitgezonder zou zijn, vindt de rechter dat de Minister dat alsnog moet doen.

    Helaas is nu de tijd voor de verkiezingen grotendeels verstreken. De kans dat de Minister alsnog met de genoemde motiveringen komt (of wellicht nog besluit dat een aantal documenten wel openbaar mogen worden) voor de verkiezingen lijkt me erg klein.

Een reactie plaatsen

zes + vier =