Gemeente Haren, Voedesel- en warenautoriteit en Justitie genomineerd voor Obstructor Award

De gemeente Haren, de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit en het Ministerie van Veiligheid en Justitie zijn genomineerd voor de Obstructor Award 2013. Zij maken kans voor het in de weg staan van openbaarheid waar transparantie wel geboden is. Pieter Beljon en Leo van den Berg krijgen beide de prijs van Meest Transparante Ambtenaar 2013. De prijzen worden tijdens de Right To Know Day op 30 september 2013 uitgereikt.

Beljon en Van den Berg krijgen hun prijs voor hun inspanning transparantie een maximale kans te geven. Van den Berg voor zijn werk bij de Politie Nederland waar hij zoekt naar ruimte om openbaarheid te geven waar de praktijk hem dat moeilijk maakt. Ook interne inspanningen om juist transparanter te opereren worden daarbij geprezen. Beljon werkzaam bij de Politie Academie krijgt de prijs voor zijn inspanningen om bij Wob-verzoeken de vraagstelling juist te krijgen en zoveel mogelijk het overleg te zoeken. Daardoor worden procedures minder complex en juridisering voorkomen.

Voor de Obstructor Award, een badstopje met ontstoppingsmiddel om de informatiestromen vrij te kunnen maken, zijn drie bestuursorganen genomineerd:

  1. Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Haren. Voor de moeizame en afwezige transparantie rond Project X. Toen diverse media om opheldering vroegen rond Project X werd dat geweigerd. Na juridische procedures kwam transparantie moeizaam op gang. Eerst werden verslagen van de Veiligheidsdriehoek (Burgemeester, Politie en Openbaar Ministerie) geweigerd om ze alsnog openbaar te maken. Echter daarna werden dezelfde verslagen voor Project Maya (een grap van GeenStijl) geweigerd op dezelfde, niet houdbare gronden. Ondertussen wordt schoorvoetend erkend dat het bestuur eigenlijk de gegevens ‘niet wil’ prijsgeven;
  2. De Nieuwe Voedsel- Warenautoriteit van het Ministerie van Economische Zaken voor hun jaren ’50 mentaliteit rond transparantie. Met regelmaat beslissen ze op Wob-verzoeken maanden te laat. Het lijkt dat traag beslissen tot norm lis verheven. Ook misbruikt de autoriteit de Wob door te stellen dat bij digitale verstrekking het hen is verboden informatie over ge├»nspecteerde organisaties te geven ook al wordt dit heel algemeen opgevraagd. Daaruit blijkt de organisatie zich onvoldoende doordrongen door het feit dat voedselveiligheid de burger aangaat die de producten moet eten en het dus onze veiligheid betreft;
  3. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie is genomineerd voor het bijna structureel overschrijden van termijnen en het misbruiken van de veiligheid van de staat voor informatie die over de hele wereld wel openbaar is. Zo stelt het departement dat het aantal vorderingen bij sociale media de veiligheid van de staat in gevaar kan brengen, terwijl bedrijven als Microsoft, Google, Twitter en Facebook die openheid wel geven. Vervolgens laat het na om aangifte te doen tegen sociale media die kennelijk ons land in gevaar brengen. Daarbij weigert het informatie waarom ons land in gevaar komt als informatie rond vorderingen toch openbaar wordt. Tot slot is het ministerie genomineerd voor het weghalen transparantiebeleid bij korpschef Bouman en die vanuit het ministerie te gaan doen. Hierdoor krijgt de transparantie van de politie een politieke lading en is niet louter op de wet gebaseerd.

De Obstructor Award wordt door de aanwezigen gekozen op de Right To Know Day 2013 waar de prijzen ook zullen worden uitgereikt. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, RTL Nieuws, NU.nl, het Persvrijheidsfonds, Pels Rijcken & Droogleever Fortuyn en Brenno de Winter. Voor meer informatie: Brenno de Winter, 06-53536508 brenno@righttoknow.nl

Geef een reactie